Pretraga

AKCIJA! 26% popusta na Laki Smart TV 55" 4K i dobijaš 3 meseca GRATIS Orion TV Classic pretplate! Naruči odmah

FAQ Laki Mesh Wi-Fi uređaji

Ono što razlikuje Mesh Wi-Fi ruter u odnosu na „obični ruter“ jeste sama tehnologija. Ukoliko koristiš „običan ruter“, internetu pristupaš preko jedne tačke, i što si dalje od te pristupne tačke, slabija je i konekcija na internet. Kada koristiš Mesh Wi-Fi sistem, imaš više pristupnih tačaka i samim tim je pokrivenost veća, a brzina interneta identična u svim delovima prostora u kome se nalaziš.

Mesh Wi-Fi ruter nije isto što i Wi-Fi extender, iako oba uređaja obezbeđuju Wi-Fi konekciju na većem prostoru od običnog modema. Uz Wi-Fi extender kreiraš novu mrežu uz smanjenu brzinu interneta, dok sa Mesh Wi-Fi ruterom proširuješ domet postojeće Wi-Fi mreže, uz još jači signal nego sa običnim modemom.

Za kreiranje Laki Mesh Wi-Fi mreže ti je potreban jedan Laki Core uređaj, koji je Wi-Fi Mesh ruter. Dok Laki Wi-Fi Core uređaj može raditi samostalno, Spot uređaj je dodatak (Wireless Mesh Node) koji može raditi samo u paru sa Core uređajem. Sa Core uređajem možeš povezati do 60 Smart uređaja na 280 m², a njihove aktivnosti možeš da pratiš preko Laki Wi-Fi mobilne aplikacije. Ukoliko je potrebno pokriti veći prostor Wi-Fi signalom (ili povezati veći broj uređaja) savetujemo da Mesh Wi-Fi mreži dodaš dodatne Laki Mesh uređaje.

Dodatni domet Spot uređaja je 50 m2 (u zavisnosti od vrste materijala zidova). Sve je gotovo u nekoliko klikova, a ovim potezom samo povećavaš domet postojeće Wi-Fi mreže, ne kreiraš novu kao sa regularnim ruterima (Mreža 1, Mreža 2, Mreža 3). Ovim pomažeš i svojim pametnim uređajima, koji ne moraju da prelaze sa jedne na drugu Mrežu i time im produžavaš trajanje baterije.

Tamo gde je potrebno proširiti signal na više spratova preporučujemo postavljanje dodatnih Core uređaja, a ukoliko je u pitanju više soba/prostorija na istom nivou, preporučujemo dodavanje Spot uređaja (svaki Spot uređaj proširuje Mesh Wi-Fi mrežu za dodatnih 46m²).


Dodavanje Core i Spot uređaja na Mesh mrežu je vrlo jednostavno, za šta je opet zaslužna naša Laki Wi-Fi aplikacija na srpskom jeziku.

Za setovanje Mesh Wi-Fi mreže ti je potrebno maksimalno 10 minuta. Nakon priključenja Core uređaja na LAN Internet kabl, ostatak procesa je gotov u nekoliko koraka kroz Laki WiFi mobilnu aplikaciju.

VIDEO: https://youtu.be/x8ssScKy1JA

Ne, nisu. Izbor internet provajdera je potpuno nebitan, kao i to da li koristiš ADSL, bežični ili optički internet.

Da, naravno, on je noseći (glavni) element Mesh Wi-Fi mreže.

SPOT je dodatni uređaj i može se koristiti samo u kombinaciji sa CORE uređajima. Ukoliko želiš da kreiraš Mesh Wi-Fi mrežu, kupovinom samo Laki Spot uređaja to nije moguće. Laki Spot uređajima možeš proširiti postojeću Mesh WI-FI mrežu uz uslov da imaš makar jedan Core uređaj.

Ne može, jer će Mesh Wi-Fi CORE ruter dobiti pristup Internet konekciji upravo preko LAN kabla koji će doći iz modema tvog internet provajdera. Dakle, Laki Wi-Fi CORE ruter ne zamenjuje klasičan internet modem/ruter, već se povezuje na njega i kreira internu tzv. MESH Wi-Fi mrežu sa pojačanim performansama u odnosu na klasične Wi-Fi mreže koje obezbeđuje običan ruter.

Sam Mesh Wi-Fi CORE ruter ne određuje brzinu protoka interneta, to zavisi od tvog internet provajdera. Laki Mesh Wi-Fi CORE ruter pomaže samo da u najvećoj meri iskoristiš kapacitet protoka koji dolazi sa strane Internet provajdera.

Ruter bi trebalo postaviti na suvo mesto gde neće biti izložen preteranoj toploti. Ruter možeš postaviti na policu ili radni sto. Imaj na umu da bi opremu trebalo postaviti u centralni deo prostorije, na otvorenoj lokaciji, bez prepreka. Idealno je postaviti ruter na izdignutomesto radi bolje pokrivenosti. Ruter drži dalje od uređaja sa jakim elektromagnetnim interferencijama kao što su mikrotalasne pećnice, bežični miševi na 2.4 GHz, bežični telefoni na 2.4 GHz ili drugi električni aparati koji koriste opseg od 2.4 GHz. Wi-Fi signali slabe kada prolaze kroz betonske zidove i podove, metal i staklo, tako da je najbolje da svoj ruter postaviš na poziciju koja je otvorena.

Jedan Laki Core uređaj može da podrži maksimalno 60 uvezanih uređaja.

  • Laki Core ruter postavljen na centralnom mestu bez prepreka pokriva prostor od 280 m2
  • Laki Spot uređaj može proširiti domet postojeće Mesh Wi-Fi mreže za dodatnih 46 m2


Materijal od kojeg su izgrađeni zidovi mogu uticati na jačinu Wi-Fi mreže. Kada su postavljeni na otvorenom prostoru, optimalna razdaljina Laki Spot uređaja bi trebalo da bude 7 metara. U zavisnosti od vrste matarijala od koji su izrađeni zidovi ili pregrade u prostoru dva Laki uređaja bi trebalo da budu razdaljeni na:
 

  • Drvo ili plastika: 5 metara
  • Staklo: 2 metra
  • Cement ili metal: 1 metar

Ukoliko dođe do te situacije, u tom trenutku dodaješ novi CORE ili SPOT kako bi se postojeća Mesh mreža dodatno proširila.

Optimalna razdaljina je 7 metara, ali sve to zavisi od materijala od kojih su izgrađeni zidovi i druge prepreke između uređaja.

LAN kabl je potrebno da dođe samo do jednog Core uređaja. Da bi Spot uređaj mogao da radi dovoljno je da se isti priključi u utičnicu (struju).

Dodavanjem novih Mesh Wi-Fi uređaja proširuješ domet Mesh Wi-Fi mreže, ne praviš novu mrežu kao sa običnim ruterima (Mreža 1, Mreža 2, Mreža 3…).

Moguće je napraviti jednu Mesh Wi-Fi mrežu. A ukoliko ne želiš da svojim gostima otkrivaš svoju lozinku, uz pomoć mobilne aplikacije moguće je kreirati i jednu Guest Wi-Fi mrežu (mrežu za goste) sa posebnom lozinkom.

Svoju Wi-Fi Mesh mrežu možeš podesiti preko:
 

• Mobilnog uređaja: Putem Laki Wi-Fi aplikacije koju možeš skinuti sa Google Play ili Apple prodavnice

• Web pretraživača: Putem web portala koji se nalazi na http://mywifi.mercku.tech/


Za pristup mobilnoj aplikciji ili web portalu neophodna je internet konekcija.

Da, postoji. Ukoliko u podešavanjima telefona promeniš jezik na srpski, sama aplikacija će biti prikazana na srpskom jeziku.

Da, postoji. Samo poseti Google Play i u pretragu ukucaj “Laki WiFi”.

Da, postoji. Samo poseti Apple App Store i u pretragu ukucaj “Laki WiFi”.

Koristeći svoj broj mobilnog telefona ili koristeći svoj Google ili Facebook nalog, a postoji mogućnost podešavanja mreže bez registracije.

Da, postoji. Roditeljska kontrola ti dozvoljava da blokiraš neprikladne, eksplicitne i zlonamerne web stranice, da kontrolišeš pristup određenim web stranicama u određeno vreme, kao i da ograničiš brzinu uređaja korisnika.

 

Možeš. Podešavanje vremenskog ograničenja ti dozvoljava da kontrolišeš vreme koje određeni uređaj može da provede povezan na tvoju Laki mrežu. Podešavanje možeš da izvršiš koristeći Laki Wi-Fi aplikaciju ili koristeći Laki portal na stranici: http://mywifi.mercku.tech/

Da, postoji. Podešavanje ograničenja brzine ti dozvoljava da kontrolišeš upload i download brzine za specifične uređaje koji su povezani na tvoju Mesh Wi-Fi mrežu. Podešavanje možeš da izvršiš koristeći Laki Wi-Fi aplikaciju ili koristeći Laki portal na stranici: http://mywifi.mercku.tech/

Da, postoji. Opcija postavljanja neprikladnih, eksplicitnih i zlonamernih web stranica na spisak blokiranih web stranica ti dozvoljava da kontrolišeš kakvom sadržaju određeni uređaji mogu da pristupe. Podešavanje možeš da izvršiš koristeći Laki Wi-Fi aplikaciju ili koristeći Laki portal na stranici: http://mywifi.mercku.tech/